Вход за потребители              

2019-10-22 / Определен е първично възникнал случай на болестта Африканска чума при диви свине в с. Гергини, общ Габрово


Категория: Областна администрация Габрово

Областният управител Невена Петкова и директорът на Областната дирекция по безопасност на храните д-р Светослав Спасов проведоха ежеседмичното заседание на Областната епизоотична комисия във връзка с актуалната обстановка по отношение на болестта африканска чума по свинете на територията на региона. Д-р Спасов информира, че от 18.10. /петък/ има издадена Заповед на Министъра на земеделието, храните и горите, с която се определя първично възникнал случай на болестта Африканска чума при диви свине в с. Гергини, общ Габрово. Посочени са географски координати и е определена инфектирана зона в размер на 200 кв.км около констатирания случай. Заразеното животно е загробено на определеното за целта място, а локализираното около него пространство е дезинфекцирано. В тази връзка има издадена заповед от страна на Изпълнителната агенция по горите и последваща такава от Регионалната дирекция на горите – В.Търново, с която са определени ловностопанските райони, попадащи в инфектираната зона и съответните подзони. Ограничава се достъпът до горски територии в подзона А – това е най – близката зона до констатирания случай, на лица и пътни превозни средства, които нямат отношение към претърсването и прилагането на мерките за предотвратяване и ликвидиране на болестта за срок от 30 дни. Отново в подзона А се забранява ловът на дива свиня за срок от 30 дена, считано от последния констатиран случай. В подзона Б –се разрешава индивидуален лов, лов с капани и групов лов без кучета, в подзона В се разрешават всички видове лов на дива свиня. В определената инфектирана зона в подзони Б и В могат да се извършват горскостопански и селскостопански дейности, събиране на гъби, билки, трюфели, туризъм и други дейности само след осигуряване и прилагане на съответните минимални мерки за биосигурност.


Членовете на комисията бяха запознати и с писмо от зам. – министър Атанас Добрев, което касае изменение и разясняване в събирането на пробите от отстреляни свине по време на лов. С внесените изменения пробите ще се изпращат едновременно – и за АЧС, и за трихинелоза, а не както до сега да се изчаква резултат от първата проба и тогава да се прави втората.


Продължават проверките на служителите от Областната дирекция по безопасност на храните по свиневъдни обекти от тип А, както и проверки за репопулация.2019-10-22 / "Дни на кариерата - ИТ, Комуникации и Аутсорсинг" се провежда днес в Габрово


Категория: Областна администрация Габрово

Днес от 10:00 до 16:00 часа в Библиотеката на Техническия университет – Габрово се провежда десетото юбилейно издание на кариерния форум "Дни на кариерата - ИТ, Комуникации и Аутсорсинг". Стартът на форума, който цели да срещне бизнеса и младите хора в най-бързо развиващите се сектори, беше даден от управителя на JobTiger Светлозар Петров, областния управител Невена Петкова, и.д. кмет на Община Габрово Нела Рачевиц, председателят на Общински съвет – Габрово Лена Георгиева и златният спонсор на събитието от LiveArea. Областният управител Невена Петкова приветства участниците и пожела и двете страни – търсещи и предлагащи, да намерят своята пресечна точка, за да има ефективност. Тя подчерта, че Габрово е известно като люлката на образованието, но има и солидни основи в ИТ – сектора. „Привлекателността на подобни специалности още от средното образование е голяма и например в професионалната гимназия все повече младежи я предпочитат. Това са тенденциите и ние трябва освен да ги следваме и да се възползваме от тях, но и да предоставяме възможности за да имат почва те у нас.“ – сподели още областният управител и допълни, че говорим вече за образование и индустрия 4.0 – това е бъдещето и ние сме част от него. Доц. Илия Железаров, който представлява домакините от Технически университет – Габрово, също подчерта, че на Габрово му подхожда този форум и припомни, че съвсем скоро ще заработи и технологичният парк, който е изключително важен за развитието на иновациите, бизнеса и научните изследвания в гр. Габрово. То подчерта, че връзката между бизнеса и образованието трябва да става все по – здрава. За студентите, които днес ще посетят форума това е най-лесният и достъпен начин да се срещнат с бизнеса и да направят своите първи стъпки в кариерата си. Така те ще се запознаят с пазара на труда, предложенията на него и изискванията на фирмите, в конкретния сектор. Така те ща са в състояние да вземат най-правилното и най-вече информирано решение за своето бъдеще.


Общо девет фирми днес ще очакват среща с младите хора на Габрово, избрали да се развиват в ИТ – сектора. Кои са те може да се запознаете тук https://careerdays.bg/bg/it-careerdays/participants-gabrovo


Партньори на събитието са Министерството на образованието и науката, Министерството на икономиката, КРИБ, Job Tiger.tv, HR Industry.bg, Аз мога тук и сега, b2bMedia, Computer world.bg, Karieri.bg, сп. Журнал за жената, Buljobs.com 9Academy.bg, teennews.eu, Uchi.bg, Able Mentor, teen Portall.com, Международната награда на херцога на Единбург - България, Kaldata, CIO, SkyLines.

2019-10-18 / Пристигнаха бюлетините за предстоящите а изборите


Категория: Областна администрация Габрово

В Областна администрация – Габрово пристигнаха бюлетините за произвеждане на изборите за общински съветници и кметове на 27 октомври 2019 г. Общият брой за област Габрово е 243 300. Заедно с методическите указания са предадени на представителите на общините в присъствието на ОИК – Габрово. Съхранението им ще бъде в специално обособени и охраняеми помещения, определени със Заповед на Кмета на съответната община. За предстоящите избори към момента са разкрити общо 236 броя секции за област Габрово – разпределени по общини както следва: за община Габрово – 117; за община Севлиево -71; за община Трявна – 22; за община Дряново - 26, като в това число попадат и подвижните избирателни секции и секциите в болнични заведения.

2019-10-16 / Областният управител и Почетния консул Вили ван Импе засадиха дърво на приятелството в чест на отношенията между Габрово и Аалст


Категория: Областна администрация Габрово

От днес на площад Марсел дьо Бископ в Габрово има „Дърво на приятелството“, символ на отношенията между Габрово и Аалст, Белгия, и защото отношенията вече са далеч от протоколните, дипломатически и политически дърветата са много повече от едно. Корените на първото бяха посадени от Почетен консул на Република България в Кралство Белгия и дългогодишен приятел на Габрово Вили ВИмпе и Марияна Башева от Клуб „Приятели на Белгия“. Последваха ги посланикът на Кралство Белгия в България Н.Пр. Франсоа Бонтан; извънредният и пълномощен посланик на Република България в Кралство Белгия и Великото херцогство Люксембург Н.Пр. Мая Добрева; областният управител Невена Петкова; изпълняващият длъжността кмет на Община Габрово Нела Рачевиц; Лена Георгиева, председател на Общински съвет Габрово; заместник – кметът Николай Меразчиев заедно с представители от Дневния център за възрастни с увреждания. Церемонията съвпада с отбелязването на 140 години дипломатически отношения между България и Белгия. А поводът за посещението на дипломатите в Габрово е официално предаване на мобилен дефибрилатор на Община Габрово от Фондация „Хора в помощ на Габрово“. „Отношенията между две държави не са само в столиците им, а се изразяват най – вече във връзката между хората“ – казва посланикът на Белгия, който определи събитието като истински важно, защото в центъра стоят хората. Визитата е повод да се обсъдят и нови възможности за сътрудничество включвайки културно – историческото наследство на Габрово и изкуство в градска среда, затова в програмата е предвидено и посещение на Дома на хумора и сатирата и Интерактивен музей на индустрията.

2019-10-10 / Национални дни на ученето през целия живот


Категория: Областна администрация Габрово

Областният управител Невена Петкова беше отличена в категория „НАЙ – АКТИВЕН ОБЛАСТЕН КООРДИНАТОР“ по време на Годишните награди за принос към развитието на сектора за учене на възрастни. Церемонията е част от Национални дни за учене през целия живот, които се провеждат от 9 до 11 октомври във Велико Търново. Те стартираха с информационен семинар за журналисти, по време на който беше представен напредъкът в сектора за учене за възрастни. Зам.-министърът на образованието Таня Михайлова заяви, че ученето през целия живот не е просто лозунг, а е програма, която може да даде отговорите на много въпроси, пред които ежедневно се изправя бизнесът. Тя помага да бъдем гъвкави и адаптивни на пазара на труда, а така също реализирането й на практика показва колко добре си „говорят“ бизнесът и образованието. Пред журналистите Михайлова допълни, че е крайно време ученето за целия живот да се превърне в учене през целия живот. Националният координатор за изпълнение на Европейската програма за учене на възрастни Валентина Дейкова обяви, че образователната среда в страната ни значително се подобрява през последните години. Тя изтъкна факта, че намалява броят на лицата завършили само основно образование, увеличава се делът на завършилите висше образование. Що се отнася до образователната структура по етнически групи, Дейкова отбеляза напредък и в това направление като подчерта, че само за една година е увеличен делът на 5 % на завършилите средно образование представители на ромската общност.


Специално внимание през тези Дни се поставя върху Електронната платформа за учене в Европа – EPALE, която има амбицията да се превърне в основна отправна точка за образование и обучение на възрастни, в помощ на всички, които са професионално ангажирани в тази сфера. В днешния втори ден от Националните дни за учене през целия живот, акцент е изложение на институции за професионално образование и обучение. Изключителен интерес по време на изложението предизвика проектът на Община Габрово „Приеми ме на село“, чието участие е осъществено и с подкрепата на РУО – Габрово. Информация за проекта, които носи посланието за обмен на знания между поколенията, ще бъде качен и на Националната платформа за учене през целия живо. Още едно габровско участие се откроява по време на Националните дни. В националната конференция EPALE директорът на музея на образованието Любка Тинчева представи добрата практика „Музеите като образователна среда – опит и перспективи на Център "музейно училище".


„Национални дни на ученето през целия живот“ се провеждат в рамките на проект № 592041-EPP-1-2017-1-BG-EPPKA3-AL-AGENDA Националните координатори в изпълнение на Европейската програма за учене на възрастни”, осъществяван с финансовата подкрепа на Програма „Еразъм+” на ЕС.

2019-10-10 / Невена Петкова беше отличена в категория „НАЙ – АКТИВЕН ОБЛАСТЕН КООРДИНАТОР“


Категория: Областна администрация Габрово

Областният управител Невена Петкова беше отличена в категория „НАЙ – АКТИВЕН ОБЛАСТЕН КООРДИНАТОР“ по време на Годишните награди за принос към развитието на сектора за учене на възрастни. Церемонията е част от Национални дни за учене през целия живот, които се провеждат от 9 до 11 октомври във Велико Търново. В програмата е включен информационен семинар за журналисти; изложение на институции за образование и обучение на възрастни, национална конференция, популяризиране на Електронната платформа за учене в Европа (EPALE), културни прояви.


„Национални дни на ученето през целия живот“ се провеждат в рамките на проект № 592041-EPP-1-2017-1-BG-EPPKA3-AL-AGENDA Националните координатори в изпълнение на Европейската програма за учене на възрастни”, осъществяван с финансовата подкрепа на Програма „Еразъм+” на ЕС.

2019-10-10 / ПРАЗНИК НА ДУХОВНАТА МУЗИКА на 12 и 13 октомври в Габрово


Категория: Областна администрация Габрово

Отново е есен, отново е октомври и Духовният ден на Габрово - Света Петка.


За седемнадесети път четирима партньори извървяха пътя от идеята до нейното сътворение - Министерство на културата, Община Габрово, Архиерейско наместничество и Народно читалище „Габрово 2002”, за да се състои в Габрово фестивалът „ПРАЗНИК НА ДУХОВНАТА МУЗИКА”.


Три дни сладкогласни хорове от Русия, Италия, София, Добрич, Перник, Габрово с неизменното участие на Габровския камерен оркестър ще се отдадат на едно прекрасно изкуство и ще съживят културата в нашата община. Самите изпълнители ще се порадват на красотите на нашия чудесен край и ще посетят забележителностите на Габрово.


Какво да очакваме в тазгодишното издание? Две концертни вечери с различни по съдържание изпълнения. През първата в храма „Света Троица” наречена „Източноправославни песнопения” - габровци и гости ще имат удоволствието да чуят три български хорови формации от София, Добрич и Габрово и гостуващите чуждестранни изпълнители от побратименият град Мытище – Русия.


След словото на Негово Високо преосвещенство митрополит Григорий посветено на Света Петка и Духовния ден на Габрово концертът ще започне с изпълнение на габровския смесен хор „Априлов Палаузов, който през тази година отбеляза своя 70 - годишен юбилей. Гостите от Русия, които са обновили своя хоров състав „Маленкий секрет”, ще ни зарадват с нови изпълнители и песни. За първи път на фестивала гостуват Софийският Камерен дамски хор „Te deum Adoramus” и смесеният хор „Добружански звуци” град Добрич. Вечер по традиция ще завърши с общо изпълнение на всички участници.


В художествената галерия „Христо Цокев” под надслов „Тебе поем, господи” ще се представят както чуждестранните ни изпълнители от Русия, така също и софийският хор „TE DEUM ADORAMUS”, които ще изпълнят с Габровския камерен оркестър три произведения на Моцарт.


За първи път гост на фестивала е дамския хор „Агапе” от град Перник, който с успех е участвал във Франция, Гърция, Шотландия, а в Габрово ще открие втората вечер на фестивала.


За втори път във фестивалната програма са включени и солови изпълнения на Ангелина Манчева сопран и Роберта Мателли-мецосопран, в съпровод на Камерния оркестър. Ще бъдат изпълнени три арии из опери.


Началото и на двата концерта по традиция е от 18:30 часа. Входът е свободен.


По традиция и двата концерта ще бъдат записани от Националното радио програма „Христо Ботев” и излъчени в специални радиопредавания. Записите ще бъдат използвани за подготовката и реализирането на поредния музикален диск „Песента на камбаните”, който се превърна в чакано музикално явление.


Източник: Народно читалище „Габрово 2002”

2019-10-10 / Ловът трябва да преминава при спазване на задължителни мерки за биосигурност


Категория: Областна администрация Габрово

Откриването на ловния сезон за дива свиня от 05.10.2019 г. отново беше част от дневния ред на заседание на Областната епизоотична комисия. Близо 190 прасета са били отстреляни през първите два дни на сезона. Комисията отново напомня, че всички проби за АЧС и Трихинела от отстреляни диви свине и хванати в капан се предават съгласно описаните условия за групов лов в инструкцията към заповед № РД 48-61/01.10.2019 г. на министъра на МЗХГ. Обърнато беше специално внимание и на модул ЛОВ, в който трябва да се отразява всяка проба от отстреляно диво прасе на мястото на отстрела и едва тогава се предава в ДГС/ДЛС. В тази връзка бяха обсъдени и практически въпроси. Не са малко и отказите да се работи с това приложение, в което попада конкретният модул, тъй като както всяко приложение и то иска позволение за достъп до лични данни на мобилното устройство. Затова се направи предложение, да отпаднат всички допълнителни разрешения, а да остане само достъпа до GPS – координатите. Ловът на територията не само в област Габрово, а и в цялата страна, трябва да преминава при спазване на задължителни мерки за биосигурност. Членовете на комисията акцентираха върху общата отговорност тези мерки да бъдат стриктно прилагани при всеки ловен излет през целия сезон, защото дивите свине са основен фактор за разпространяване на заболяването.


Контролът на свиневъдни обекти на територията на областта продължава в три направления – стандартни проверки; проверки на обекти от типа „заден двор“, и проверки за репопулация на обекти тип „заден двор“. За последната седмица от ОДБХ са обходени 39 населени места, проверени 125 обекта, в 1 обект е нарушена забраната в срок от една година да не се отглежда прасе след направена дезинфекция на стопанството. Продължава да е в сила Заповед РД 11-1469/26.07.2019 г. на изпълнителния директор на БАБХ, с която се забранява движението на свине на територията на цялата страна, с изключение на случаите описани в заповедта. Продължават проверките от страна на пътна полиция за нерегламентиран превоз на живи животни във връзка с т.5 и т.7 на свиневъдни обекти, нерегистрирани по реда на Закона за ветеринарно медицинската дейност.

2019-10-04 / От 5 октомври стартира груповият лов на дивя свиня три дни седмично


Категория: Областна администрация Габрово

Началото на новия ловен сезон беше основна тема на дебати, по време на редовното заседание на Областната епизоотична комисия. Груповият лов на дива свиня стартира на 5 октомври и ще бъде разрешен три дни седмично, вместо досегашните два дни. Целта е да се намали популацията на дивата свиня, която се счита за основен разпространител на заразата от заболяването Африканска чума по свинете (АЧС). Ловуването ще се извършва по график, утвърден от директора на съответното държавно горско или ловно стопанство. Във връзка с откриването на ловния сезон за дива свиня, министърът на земеделието, храните и горите е издал заповеди и указания за прилагане на мерки за биосигурност в ловностопанските територии, попадащи в и извън инфектираните зони с установено АЧС. Над 60 пъти се намалява площта на територията, в която ще важи забрана за извършване на всякакви дейности, в това число и лов, след установен случай на АЧС. В случай на установен случай на диво прасе с АЧС се определя инфектирана зона в рамките на 200 кв. км, която се разделя на нови три зони - забранена площ от 3 кв. км.; санитарна зона от 27 кв.км., в която се разрешава индивидуален лов, лов с капани и групов лов без кучета; втора санитарна зона, в която се разрешават всички видове лов на дива свиня. Освен мерките, които трябва да се спазват по време на лов, комисията подчертава, че всички отстреляни по време на лов диви свине задължително се изследват за вируса на АЧС, като изследванията са за сметка на БАБХ. Изследването за трихинелоза остава, както досега, за сметка на ловците. До излизане на резултатите от пробите, отстреляните диви свине трябва да останат за съхранение в хладилни съоръжения. По време на заседанието беше коментирано още писмо на Министъра на земеделието от 26.09.2019 г., в което служителите на ОДБХ ще трябва да проверят всички обекти, на които на собствениците са изплатени обезщетения от 300,00 лв. Това се налага поради постъпили множество сигнали до Министъра за извършване на репопулация на обекта т.е. закупуване на нови прасета след плащане на обезщетенията. В тази връзка към момента в областта са проверени над 40 обекта и не са констатирани нарушения. Областната Епизоотична комисия прие и „Ред и условия за получаване на разрешение за достъп до инфектирана зона в област Габрово“. Те ще бъдат публикувани на сайта на Областна администрация Габрово, откъдето ще може да бъде изтеглено съответното заявление и образец на декларацията към него.